Isnin, 1 November 2010

Sambal Udang Harimau & Petai

Selamat pagi sumeerrr...Kejap jer dah nak penhujung 2010....huhuhu...malas nak ngomel lebey2 pagi nie coz banyak sangat n3 yang tertangguh perlu ku updatekan..hihihihi..hope korang xmuat nengok k...meh layan dulu resepi sambal udang nie...resepi dari bonda tercinta.....



Bahan-bahan
10 ekor udang harimau
1 papan petai
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci belacan
4 sudu besar cili blend
1/2 cawan air asam jawa
minyak masak
garam/gula/perasa
kunyit

Cara-cara
- blend bawang merah, bawang putih dan belacan. ketepikan
- gaulkan garam dan kunyit pada udang goreng separuh masak. ketepikan
- panaskan minyak tumis bahan yang di blend dengan cili sehigga garing @ pecah minyak
- masukkan petai dan udang. gaulkan
- masukkan air asam, garam, perasa dan gula. biar mendidih
- rasa dan tunggu kuah pekat sedikit..siapppp

0 ulasan:

Catat Ulasan