Selasa, 23 November 2010

Laksa Penang

Tahun nie punya raya aji mencatat sejarah untuk family aku ..hihihihihi .. kenaper ek ?? coz xmasak nasi impit, rendang, lodeh dan sewaktu dengannyer .. coz aku muakla tiap2 tahun cam2 .. (yeker aku muak ?? ke sebab aku ngandung ek ?? ) arghhhh .. xpele mana2 pon ..

so raya aji tahun ni aku masak laksa penang n nasi ayam .. hebatttttt !! .. pagi raya aji makan camni .. hahahaha .. tukar selera beb .. so meh korang layan resepi laksa penang nie dulu k .. aku dapat dr my besh frend kat opis nie k.Sally .. memang sedap .. xtipu .. bersih kami sefamily melantak sampai abes ..

p/s : untuk nasi ayam next n3 ok .. bawak banyak bersabar k ..

nie kes adik aku snap pic .. xpasal aku kene edit ..hahahaha...wat ever thanks dik ..

Bahan-bahan
1 kilo ikan kembung/selayang
1 bungkus laksa - rebus hingga lembut
2 kuntum bunga kantan
6 tangkai daun kesum
6 biji bawang besar
3 senduk cili blend - ikut kepedasan masing2
1 sb otak udang
asam keping
air secukupnya

Bahan Sampingan
Daun salad
bunga kantan
telur rebus
timun
cili merah
1 biji bawang besar
limau sambal - belah 2

Cara-cara
- bahan tambahan dihiris dan ketepikan
- rebus ikan kemudian asingkan isi dengan tulang. blend isi ikan sehingga halus. kemudian blend tulang ikan tapis ambil airnya sahaja
- blend bawang besar dan ketepikan
- masukkan air ikan, bawang blend, isi ikan, daun kesum, bunga kantan, cili blend, asam keping dan air secukupnya. didihkan
- kemudian masukkan otak udang dan rasa garam & perasa. siap
- leh hidangkan dengan laksa n bahan-bahan sampingan

0 ulasan:

Catat Ulasan