Selasa, 2 November 2010

Ayam Panggang Sri Menanti

nama xhenggat....bukan aku ek reka mereka namanyer..tapi aku nengok kat dalam segmen chef wan masak2 kat AFC jugak...lauk2 kampung sekali sekala masuk tekak nie memag sedap...lagipon sri menanti 2 kan kat N9...disebabkan ku kesedihan N9 kalah dalam piala malaysia...aku masak jer makanan yang ada kene mengene ngan N9..wakakakakaka....terubat gak..biler makan feeling jer rasa nak blk kampung...hihihihi....ayam nie memang besh pekene plak ngan Tempoyak Pucuk Ubi....fuhh memang terangkat bontot....hihihihi



Bahan-bahan

1/4 bahgian ayam
1 cawan santan
1 cawan air
2 helai daun pandan - simpul
1 batang serai - ketuk
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
4 batang cili padi
2 batang cili merah
1 hirisan lengkuas - tebal 2mm
2 hirisan halia - tebal 2mm
1 inci kunyit hidup
1 helai daun limau purut
1 sudu besar kerisik
garam/perasa

Cara-cara
- blend kunyit hidup, cili padi, cili merah, limau purut, halia, lengkuas, bawang putih & bawang merah
- panaskan minyak masukkan serai dan daun pandan.
- kemudian masukkan bahan yang di blend. tumis sehingga naik bau
- masukkan ayam, air & santan. biar mendidih. kemudian masukkan kerisik
- masak sehingga kuah agak pekat. angkat ayam panggang dengan kauh sedikit
- panggang selama 20/30 min. keluarkan
- bubuh lebihan kuah tadi diatas ayam yang telah dipanggang..siap...

0 ulasan:

Catat Ulasan