Rabu, 10 November 2010

Puding Roti Marble

nie plak kes nak abeskan roti yang hampir xpired .. hihihi .. lama dah aku perap resepi nie kat umah ..nasib belom berabuk lagi .. baru skunk nie aku nak wat .. 2 pon biler pikir masa untuk berpantang semakin hampir .. so aku akan wat mende2 yang besh untuk aku makan puas2 .. wakakakaka .. 

dan masa nie jele mR.hubBy dapat makan sedap2 ok .. aku dah start pantang nnti p makan kedaila ek .. mintaak maaap bebanyak ek mR.hubBy .. hihihihi .. masa nie jele aku nak mengemukkan mR.hubBy ..wakakakakaka .. ja'at tol bini dier nie .. 

jadi korang layan resepi puding nie memang sedap n lembut sangat .. xmuak pon .. aku tibai banyak giler .. hahahaha .. resepi nie aku c n p dari k.hana ..alaaa yang pemes 2 dok kat jepong .. huhuhuhu ..aku wat kaler ijau n kuning .. hihihihi



Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

0 ulasan:

Catat Ulasan