Khamis, 29 April 2010

munge-munge

munge????wahhh syonok giler biler nengok munge banyak..ske2...ske sangat2...jang jeles ok..meh layan munge banyak2 nie...nie pon jengah kat umah k.yah...coz terlalu banyak munge..geram...


Rabu, 28 April 2010

mAgGi goREng mR.hubby

nie version mR.hubby ok...coz aku ske sangat kalu dier masak maggi goreng or maggi berkuah..memang sedap...pada tekak akula...so korang jangla jeles ok kalu mR.hubby ku pandai masak..hihihihi..mR.hubby siap pesan jangan luper masukkan dalam blog ok..hahahaha...xcited x???jom nengok pic2 yang aku snap sepanjang dier memasak ok...

penuh ngn skill woo

separuh ciap

dah masuk maggi nyum...nyum..



cepatla...saya dah lapar nie




taraaaa....dah siap...nyum..nyum...jom makan....

Udang gOreng OaT

biler mR.hubby balik bawak barang2 basah syonoknyer...nengok plak ada udang..terdetik untuk masak "udang goreng oat" cam k.hana masak 2...cumer aku malas nak buang kulit...salut ngn kulit2 udang sekali...amik ko...hahhaa....xkisah janji namanyer salut...kira okla 2..layannnnn...



Bahan-bahan
Udang (dibersihkan dan dibuang kulit) -xbuang pon...haha
Putih telur- nurul campur jerk telur kuning
Tepung jagung
Oat
Garam
Minyak bijan
Minyak masak

Cara-cara
Udang diperap sekejab dengan minyak bijan dan garam.
Celup udang ke dalam putih telur dan salut dengan tepung jagung.
kemudian celup semula udang tadi ke dalam putih telur dan golek²kan udang ke atas oat.
Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kekuningan/garing

Nasi Ayam

nie last week nyer makanan ok...aku wat ari sabtu...tapi baru skunk nak di N3 kat cni..jangan marah ok...xsempatla....hihihihi..mohla kiter layan resepi nie ok.... n nengok pic dulu..suwuh korang kelaparan dulu..hikhikhik...






Bahan-bahan
-untuk nasi-

2cawan beras
2helai daun pandan
4biji bawang putih
2sb mentega
air rebusan ayam
-untuk sup-
air rebusan ayam
4sekawan
1 bgks sup bunjut
1inci halia
4biji bawang merah
2biji bawang putih
-untuk ayam-
1/2ekr ayam yang telah direbus
2biji bawang putih-blend
4biji bawang merah -blend
kicap manis
perahan limau nipis - dr 1biji
-untuk sos cili-
8btg cili merah & hijau -campur & blend
2biji bawang putih -blend
perahan limau nipis
gula/perasa/garam
Hiasan
tomato
timun
salad

Cara-cara
-rebus ayam dahulu kemudian toskan ayam.
-untuk nasi : masukkan mentega tumis bawang putih & daun pandan sehingga naik bau. kemudian masukkan beras yang telah dicuci & tos. kacau & masukkan air rebusan ayam. pindahkan ke dalam rice cooker.
-untuk ayam : perapkan ayam dengan bahan-bahan..biarkan seketika kemudian goreng. siap
-untuk sos : masak semua bahan-bahan dan rasa masam, manis, & masin. siap.

Kek Coklat Moist Kukus

sowyla lama aku xupdate blog aku...yeker?????baru baper ari jer....lantak ar...hahahha....ok nie projek time nakpi umah kakak ipar aku....mR.hubby request suwuh wat kek coklat or kek pisang....dahla aku xlarat nak memasak....naseb dier mR.hubby bagitau cepat dier nak try wat tapi aku tolong sukatkan bahan..huhuhuhuu..cayunk mR.hubby....memang susah nak mintak sang suami turun ke dapur tolong sang isteri biler bab2 wat kuih...hikhikhik....meh kiter nengok hasil kek mR.hubby ku wat ek...resepi nie aku skodeng kat mane ek???adeh aku xhengat la...coz tulis ari2...wat ever thanks kepada tuan tanah ek...resepi yang besh...tapi aku der derhaka sikit ngan resepi nie...hihihihi jangan marah ok...


kek yang merekah terover kembang hihihihi...

mR.hubby wat..pandai tol..

Bahan-bahan
1cawan serbuk koko*
2cawan tepung gandum*
2cawan gula kastor -nurul bubuh 11/2cwn jer
1cawan susu pekat -nurul ganti susu cair bubuh 11/4cwn
1cawan minyak sayur/masak
4 biji telur
1sk soda bikarbonat*
1sk baking powder*
1cawan air panas -yang baru lepas masak


Cara-cara
-panaskan tempat kukus dahulu
-ayak bahan yang bertanda *
-pukul telur sehingga kembang. kemudian masukkan gula
-then masukkan minyak masak n susu cair. kacau rata
-masukka tepung sedikitdemi sedikit sampai habis kacau rata
-masukkan air panas n kacau rata.
-masukkan adunan ke dalam bekas/loyang yang telah digris ngan butter
-kemudian masukkan ke dalam tempat kukus. kukus selama 1 jam/ masak
-siap hiaskan ngan gula2 manik.


kesan rekahan yang terserlah ayu nyer...hihihihi

Isnin, 26 April 2010

nAsi goReng kAMpuNg staiL mR.hubby

hihihihi...yang nie bukan aku masak OK!!!...nie adalah hasil chef terkemuka yang masak iaitu mR.hubby..yeah!!!!..sebenarnyer aku yang request nak makan nasi goreng kampung...coz last week memang aku xlarat nak masak..yang aku tau titooooooooo jer.....badan aku lemah semacam...cian ker diri sendiri....pandaikan mR.hubby masak..huhuhuhu...die cakap sesekali kene 2juk skill memasak nie..hihihihi poyo tol....n dier cakap jangan luper ek bubuh kat blog..nak gak pemes...adey...xpele...so aku kasi 1 N3 khas untuk mR.hubby aku...jom kiter nengok resepi mR.hubby ok...




Bahan-bahan
4cawan nasi
1biji bawang -hiris
2biji bawang putih -hiris
6biji cili padi -hiris
ikan bilis -ikt nk bubuh banyak mana
6ekor udang/isi ayam
2biji telur
1sk seasoning maggi
2batang sawi
minyak untuk menumis
garam/perasa


Cara-cara
-panaskan minyak kemudian goreng telur bagi hancur angkat & tos
-masukkan bawang mera,putih & cili padi sehingga naik bau
-kemudian masukan ikan bilis & kacau sehingga agak garing
-kemudian masukkan isi ayam/udang. masukkan bahan perasa & seasoning maggi
-masukkan nasi, sawi & telur yang digoreng. kacau rata & siap

Barang Penting Tertinggal

2 hari aku tidak menjengah blog aku sendiri...hihihihihi...arini baru berkesempatan...alhamdulillah...dengan niat untuk aku update N3 yang terbaru...TETAPi apakan daya..T_T..pic2 untuk N3 aku tertinggal...waaaa...aku dah transfer ke dalam hanset..bleh plak aku terlupa...hampeh toll...mende penting 2 pon bleh tertinggal...naseb mR.hubby bawak p opis dier...tapi datang masalah lagi 1 nak p amik 2 yang malas...

kalu korang nak tau, aku nie jenis biler dah sampai opis nak kuar or p mana2 memang bukan jenis aku..wakakakaka..jenis sampai opis xdernyer nak kuar2....dok wat keje jer...gahjinkan aku nie???? @_@ hope mR.hubby blehla anto hanset aku yang comel 2 time rehat....T_T

Khamis, 22 April 2010

PenATnYEr


arini aku masih lagi xlarat...penat...ngantuk..sumer der....xtaula naper minggu nie semacam jer badan aku....tidak ku pasti....hahahhaa.....aku skunk ni cam 1 pakej sakit jer aku dapat...seseme, batuk, sakit tekak, pening, xbermaya...sumer der....ape patut aku lakukan???? please hELp mE!!!!!!....


jangan korang tanya kalu resepi2 baru yang aku try plak...nak masuk dapur langsung leh...jadi malas nak mampos skunk nie....asyik tau nak makan maggie goreng jer...2 jer yang aku tau...tapi bukan tengahari ok...malam jer..skunk mau makan orang masak jer....ada sapa2 mau masak bagi aku makan x????????kalu ada masak yang sepesel 2 sikit ek....baru besh...wakakakkaka

Rabu, 21 April 2010

Apam Comel

nie projek semalam...xtahan nengok apam kat dapur k.hana 2....dah la colourful...mengancam tol...wat semangat untuk try resepinyer...before niewat bahulu k.fida myresepi..tapi xnak mekar 2 cam k.nor..geram tol....n now dapat resepi cam lebey kurang jer ngan apam nie...so aku try la..coz bubuh inti kelapa kat dalam apam 2....memang sedap sangat..tapi aku wat 1 kaler jer...malas nak wat manyak2 kaler cam k.hana 2...hihihihihihi...sebabnyer aku xchat...resepi asal dapat dari sini tapi skodeng kat dapur k.hana....nurul cnp kat sini ok..wat rujukan masa akan datang...



Bahan-bahan
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek
220 gm gula halus- hana kurangkan
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder- hana buh dua je
1 sudu kecil ovallete

Inti Kelapa
kelapa parut
gula merah
1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
2 helai daun pandan-pintal


Cara-cara
-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
-Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
-bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
-masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
-Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.Masukkan inti kelapa.
-Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
-Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
Utk Inti Kelapa: Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.


Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Notes2: Acuan yg biasa i guna ialah acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.

My Anniversary

Di sebabkan semalam petang aku der meeting kat MBJB dengan itu tergendala la n3 aku...arini akan aku update kesemua nyer..insyaallah....ari SABTU 17 APRIL 2010 genapla usia perkahwinan aku 6 BULAN...kejap jer ek..aku rasa baru last week jer aku kawen ngan my Hubby..hihihihihi..jangan jeles ok...kami memang bahagia...n semoga akan sentiasa bahagia dan berkekalan hendaknyer...amin2...



aku xderla wat spesel2 pon..beli kek kat kedai jer...hihihihihihi.....n wat chicken chop...refer kat sini k...n xderla wat candle light dinner gak..wakakakkakaa.....mamang sempoi pon celebrate kami tapi bermakna tueeeeeeeeee.....hope sumer followers ku n pengunjung sejati mendoakan kebahagian daku n my hubby...amin...amin....

pic me n hubby

Engagement Anniversary (Award)


Engagement Anniversary????per 2???naper plak ada sambutan cam2...hahhahaha...jangan terkejut ok...nie sebenarnyer AWARD dari salah satu blog yang aku jadi followers dier iaitu E-NA...coz pada bulan ni ada something yang paling bermakna untuk e-na telah berlaku...30 APRIL 2000 adalah tarikh ikatan pertunangan beliau..wahhh!!!! so sweet...... :)

So beliau telah mengadakan satu award untuk sumer follower nyer & pengunjung bagi berkongsi kegembiraan...Yeah!!!! dan AWARD ini juga merupakan satu PERHARGAAN & TERIMA KASIH beliau atas sokongan sumer n tanda persahabatan kami sumer di alam maya ni....n hope akan berkekalan..amin.....Nengok jele pic bunga tulip 2....CANTIKKAN???? nurul memang ske sangat lagi2 bunga tulip...Lastly Thanks a lot bagi award nie.....

Selasa, 20 April 2010

meeting

disebabkan jap agi aku kena p meeting kat MBJB tentang recycle...so n3 resepi2 yang tergendala terpaksa aku postponed lagi...adeh..xpele...dei alam sekitar n dunia yang kita duduki skunk nie aku sanggup pergi....perghhh bersemangat tol aku nie kan.....tol x??????

Chicken Chop aGain

Hari sabtu last week genapla usia perkahwinan aku n my hubby 6 month..wahhh kejap jer rasa nyer....Alhamdulillah sepanjang hidup berumahtangga nie banyak dugaan n rintangan dapat kami tempuhi bersama...kami sentiasa berdoa semoga rumahtangga kami aman n bahagia hendaknyer...amin2....so dengan genapnyer usia perkahwinan kami 6month aku adalah wat celebrate sikit wit my hubby....ala just wat chicken chop n beli kek (sbb mood nak membakar kek xdatang)...hihihihihi...resepi chicken chop nie pon aku pnh gak wat sblm nie...bleh nengok resepi kat sini k. Cuma yang version again nie aku der ubah dari segi nak perap ayam 2 jer....hiihihihihi...jom layan resepi chicken chop lagi k....jangan korang muntah plak nengok asyik2 chicken chop jer...hihihihihi...


p/s: untuk resepi mashed potato korang leh nengok kat sini k..



Bahan A
2 keping dada/peha ayam tanpa tulang
3 sk serbuk lada itam
1 sk sos lea & perrin
1 sb sos tiram
1 sb kicap
2 bj bawang merah - blend
1 biji bawang putih - blend
sedikit perahan lemon

Bahan B
telur
tepung ubi / kfc

Cara-cara
- Cucuk-cucuk peha ayam dengan garfu
- Perap ayam dengan bahan A (anggaran 2jam atau lebih)
- Panaskan minyak
- Celupkan ayam ke dalam tepung, ratakan keseluruhan kemudian celup ke dalam telur n last celup semula ayam ke dalam tepung sekali lagi. salut rata
- Goreng hingga kekuningan or masak (guna api yang kecil supaya ayam masak rata)

Bahan utk Sos Lada Hitam
1 kuib ayam -guna stock ayam dari tulang ayam
serbuk lada hitam
1/2 biji bwg besar - cincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg di kehendaki
1 sudu mentega/ marjerin
1/2 tin cendawan butang - dhiris
2 sudu besar tepung jagung - bancuh ngan air
garam dan gula - jika perlu

Cara-cara
-panaskan stok ayam,bawang. didihkan.
-then tapis. buang bwg. didihkan smula.. (nurul xbuang pon)
-masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin,
-garam dan gula jika perlu.
-last skali masukkan bancuhan tepung jagung utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.
-bleh la dcurahkan ke atas ayam atau mashed potato.

Bahan sampingan
kentang goreng/ wedges
sosej
coleslow
beans
salad,jagung dan lain2

Udang Goreng Kacang n Lemon

Wahhh nama class gitu....hihihhhi...nie aku try wat sendiri mean cipta resepi sendirila.....nengok per yang ada dalam peti aku...n rasa cam bosan jer ngan udang goreng biasa.....so kali ni aku nak try udang 2 ada rasa manis n masam2 gitu...besh gak...pandai tol aku reka resepi ek...hihihihihihihihi....jangan jeles k...Pn.Nurul skunk menunjukkan skill dier...wakakakakka....malatopppppppppp....hihihihi....mak ai jauh no aku nie merapu..yeker??????...dah2 cukup nurul....cukup....korang nengok jele resepi yang aku cipta nie k.....besh...tol..besh...xtipu.....



Bahan
20 ekor udang
1biji bawang besar - hiris/mayang
2biji bawang putih -ketuk/pecah2kan jer
10 btg kacang buncis
1biji tomato - belah 4
4 hirisan lemon
bunga kobis
1 tgkai cili merah (optional) -xbubuh
sos tiram
garam/perasa

Cara
-tumis bawang merah putih seketika
-masukkan bunga kobis, kacang buncis dan udang
-kemudian masukkan lemon & tomato
-kacau biar sekata dan masukkan garam/perasa dan sos tiram...
-biarkan seketika dan siap...




Sambal Telur version My Hubby

nie pon n3 dah xpired dah baru aku nak bubuh kat dalam blog aku nie..lantak ar korang nak cakap per kat aku..."ada aku kesah" hihihihihihi....nie my hubby yang ajar.....coz yang slalu aku wat (xpenah bubuh pon) coz terlupa nk snap pic.... kikikikiikikiki...yang hubby ajar nie laen sikit cam ala-ala sambal ayam masak merah jer tapi jenis berkuah.....memang sedap giler...aku masak hibbu aku makan abes woooo...cam sedap jer....tapi xleh lawan kalu hubby sendiri yang masak....lagi sedap....meh nengok resepi nyer k....n jangan luper try k...nyum..nyum...

Bahan
3biji telur
3biji bawang merah*
1biji bawang besar
1biji bawang putih*
1/2inci halia )*
2sb cili kisar
2sb sos cili
sedikit air asam jawa
perasa/garam
minyak untuk menumis

Cara
-kisar bahan yang bertanda *. kemudian tumis bahan yang dikisar dengan lada kisar sehingga garing
-kemudian masukkan sos cili dan air asam. biarkan seketika.
-pecahkan telur sebiji demi sebiji...biarkan jangan kacau kuat sangat k..takut telur hancur
-masukkan garam/perasa dan telur yang sebiji yang tinggal pecahkan kat dalam bekas laen n kacau sederhana
-kemudian masukkan sedikit demi sedikit dalam sambal dan kacau (cam nk pekatkan kuahla)...
-biarkan seketika dan siap


Timun Masak Lemak

bercuti tol blog aku 3 hari...hihihihihi..sabtu ahad jangan cakapla...memang nak on9 malas giler....rasa rugi coz time 2 dapat abeskan masa ngan my loely hubby...hhihihihihi (jangan jeles ok) ;p...berbalik pada title aku untuk n3 nie ok....nie menu xpired dah...lambat update je...hihihihi...masak lemak timun????xtaula kalu korang penah masak ker x...coz aku slalu nengok mak mertua aku masak n before kawen nengok dak umah aku "orang ganu" masak...n then aku plak yang try n masak..memang sedap beb wa cakap lu..resepi dier pon memang senang sangat n ringkas...meh nengok resepi k....



Bahan-bahan
1 biji timun -potong ikut kehendak msg2 k
2 ekor ikan selayang - amik isi dier saje
santan dri 1/2 biji kelapa
2 biji bawang merah
1 biji cili merah
1 sk serbuk kunyit
garam/perasa

Cara-cara
-masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali cili merah.
-kacau selalu kalu bleh jangan bagi santan berketul2.
-bila dah mendidih atau timun dah masak, masukkan cili merah kacau rata
-siap

Jumaat, 16 April 2010

Soto Nasi Impit @ Bihun

soto???huhuhuhu saper ske???aku memang ske no soto nie...lagi2 arwah mak kawan aku a.k.a Lela....masih dapat aku bayangkan kelazatan soto bihun or n.impit yang arwah mak lela wat...huuhuhuhuh...skunk dah xdapat makan lagi dari air tangan arwah mak lela....skunk kena belajar sendiri wat untuk makan..sedihnyer...Al-Fatihah untuk arwah mak Lela...resepi nie pon aku skodeng kat dapur k.hana n kat sini....thanks...cnp kat sini kat wat rujukan masa akan datang...
ni version bihun..siap ada kulit kayu manis 2...
nie plak n.impit...dah makan separuh baru terigat bergedil...so xderla dalam pic OK

Bahan-bahan
6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
2 ekor ayam, dibelah empat
3 - 4 liter air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan halus
2 sudu teh serbuk lada putih
3 batang serai, dititik
lengkuas sebesar ibu jari, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 tangkai bunga cengkih
garam secukup rasa
1 cawan minyak untuk menumis
Bahan untuk Dikisar
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
nurul tambah buah pala dan juga buah keras

Bahan untuk Sambal Kicap
5 batang lada merah
20 biji lada padi merah thai
2 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap lemak manis
sedikit gula

Bahan Hiasan
bergedil
taugeh yang telah dicelur -ganti ngan kobis coz hubby xske
daun sup, dipotong halus
bawang goreng
sambal kicap
ayam, yang telah disiat-siat
suhun goreng dan kacang goreng - kacang xder
Cara-cara
Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkuas yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap

Tauhu Sambal Kicap


p kedai nengok ada tauhu, teringin plak nak try wat tau masak sambal cam kat dapur k.dayang 2...so aku pon tryla wat...tapi aku bubuh kicap..hihihihihihi.....aku nengok kat sini...tapi aku sowang jele yang makan coz hubby xske ngan tauhu nie....kata nyer berbau....pada aku 2 la peberet aku wei....yele kalu balik melaka kompem akubeli banyak2 tauhu goreng....kat jaybee nie xder sumer tauhu putih jer......kalu beli tauhu goreng 2 makan cam2 je...xpon makan cicah sos tiram..besh2....jom layan....



Bahan-bahan:
3 keping tauhu (dibelah dua)
5 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
segenggam udang kering (dikisar)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu mkn serbuk maggie cukup rasa/pati ikan bilis- xbubuh pon
2 sudu besar sos tomato -
2-3 sudu besar cili kisar -bubuh 1 1/2 sudu jer
gula dan garam secukupnya
kicap (optional)
daun bawang (optional)
Cara-cara :
Goreng tauhu sampai keemasan.
Tumis bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan sos tomato, sos tiram, serbuk maggie/pati ikan bilis dan sedikit air. Masukkan pula garam gula daun bawang dan kicap.
Tutup api. Masukkan tauhu yg tlh digoreng tadi ke dalam kuah td dan gaulkan.
Hidangkan.

karipap Kentang

hihihihi..nie disebabkan dak opis akula.....ari isnin lepas aku nengok dier makan karipap tanya inti per...bagitau inti kentang berlari2 aku p ker cafe opis aku n beli...tup2 biler makan intin sardin..hampeh tol..n kulit karipap pon berminyak giler....makan pon adehhhhhh...paham jele kalu makan.....per lagi aku balik keje watla inti kentang n wat karipap kentang...resepi nie pon aku nengok kat myresepi....memang besh kulit dier xberminyak n ranggup...nie kali ke-2 aku wat karipap nie....xtipu beb...thanks k.hana resepi nie...resepi leh gak nengok kat sini k....


niela rupe karipap aku hihihihihihi.....


Bahan-bahan

250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air
INTI
5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
gula - jika perlu
air


Cara-cara

1.Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2.Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan. 3.Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
3. bila inti dah sejuk blehla wat karipap...kemudian goreng then siap.....

sup ayAm special

Wahhh..nama xhengat tol..nape spesel?????laen ker????memang laen pon...coz aku makan sup yang pedas n rasa masam2 gitu n sarat dengan sayur....huhuhuhu...sama cam sup ayam biasa cuma aku ada tambah bahan sikit dalam sup aku nie...ikut per kata ati aku nak...alhamdulillah hasilnyer memang memuaskan n bersih 2 aku n hubby makan...hihihihihihi....meh nengok resepi aku k...

hahahha....aku fokus kat kentang n lobak 2....


Bahan-bahan
ayam (potong kecil2)
3biji bawang merah
2biji bawang putih
1inci halia
4sekawan
1sup bunjut adabi
1 biji lobak merah
bunga kobis
1 biji tomato
5 biji cili padi
1 biji kentang
air
garam & perasa
daun sup & bawang - hiasan

Cara-cara
-bawang & halia dimayang
-tumis dulu 4 sekawan dan masukkan bahan yang dimayang & sup bunjut
-tumis sehingga naek bau. kemudian masukkan ayam dan cili padi biar seketika
-kemudian masukkan air tunggu sehingga mendidih
-masukkan lobak merah, kentang masak sehingga empuk
-masukkan kobis bunga, perasa & garam. tunggu sehingga masak n siap....

kUah Kacang @ sambal kacang


Kuah Kacang?????wahhh cam nak raya jer rasa...hihihihi..nie sajer2 jer wat....coz ari2 aku beli nasi impit...1st projek wat kuah lontong...tapi aku amik pic pon...dah abes baru aku teringat...wakkakaka...2nd projek plak ngan sambal ikan bilis... pon terlupa nak amik pic...hihihihi...nie merupakan 3rd projek barula aku terigat..jangan marah k..next time k.....mehla layan resepi kuah kacang nie....nenek aku yang ajar tau...hihihihihihi...tapi bleh gak nengok kat cni...coz saa jer ngan nenek aku ajar....

Bahan-Bahan untuk Kuah:
20 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ inci halia
2 batang serai
½ inci lengkuas
4 ulas buah keras (optional)
2 sudu teh serbuk kunyit
sedikit belacan
½ sudu teh ketumbar serbuk }
½ sudu teh jintan halus serbuk }
½ sudu teh jintan kasar serbuk } …optional (bubuh jika anda suka kuah yg lebih berempah)

(kisar kesemua bahan di atas)

600 gm kacang tanah (disangar dan kisar)
3 cawan air (lebih-kurang)
sedikit air asam
250 gm gula pasir
2 sudu teh garam
air daging (dari perapan daging tadi) -Kalu ada xder pakai air biase jer
secukup minyak

Cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik aromanya. Masukkan air, kacang tanah kisar, gula, air asam, air daging dan garam. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda dan tambahlah apa yg perlu. Kacau sehingga mendidih lalu matikan api.

Rabu, 7 April 2010

ayam madu bijan 2

hahaha...dah jadi feberet aku skunk nie...coz sedap sgt....lagi2 bila perap lama2..fuhh memang terangkat....hubby kat sebelah pon wat2 xnampak..wakakkakaa.....sebelum nie memang aku penah wat tapi kali ni wat lagi...hahhahahaa...jangan jeles k....kali ni aku wat xpotong kecik2 pon...malas...potong besar2 jer....wat ever ok!!!!..nengok pic jele...kalu nk resepi refer kat cni k...daaaaa

Selasa, 6 April 2010

Ayam Masak Merah

Salam sumer...windunyer nak wat n3 yang terbaru kat blog aku nie....yele beberapa ari yang lepas kemalasan melanda diri untuk masak or wat kueh or paperpon...my hubby yang jadi mangsa masak....hihihihi...thanks hubby sedap2 walaupon maen campak jer....so semalam aku pon kena rajinkan diri masak...xkirala camner pon....dengan itu meh layan resepi ayam masak merah version simple.....

wat berkuah sikit....



Bahan-bahan
1/2 ekor ayam -goreng dl ngn garam n kunyit
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1cm halia
1 batang serai - diketuk
2 sb cili boh
5 sb sos cili
2 sb sos tomato
1/2 cwn air
garam & perasa
1 biji bawang -mayang bulat2
kacang peas


Cara-cara
- kisar bawang merah, putih halia. kemudian tumis bahan yang dikisar dengan cili boh n serai sampai cili garing
- masukkan sos cili n sos tomato.kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
- masukkan air, garam & perasa...biarkan seketika @ sehingga kuah pekat (ikut kepekatan masing2)
- taburkan bawang yang dimayang & kacang peas...siapppppp

Khamis, 1 April 2010

Bahulu Batik Mekar Kukus

nama xhengat...tapi bila aku wat xmekar2 r...geram tol..seghuper cam k.hana nyer...mekar tepi cam kerang jer...ngeeee....xpuas ati tol....nengok k.fida n k.nor cantik jer....xbleh jadi kene wat lagi sampai mekar cam nama dier...waut ever memang sedap lembut n makan pon xhengat dunia...hubby balik keje terus amik makan..beria2 plak makan...hihihii...meh nengok resepi dier k...k.fida cNp ek kat cni..senang nk refer pasni....



Bahulu Batik Mekar Kukus by K.Fida MyR

125 g tepung gandum*
1 sk baking powder* (*ayak bersama)
115 g gula halus -kurang pada 100g jer coz manis sangat
1/2 sk penuh ovallete
4 1/4 sb susu cair
1 biji telur - A
1/2 sk esen vanilla
1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)

Cara-cara
Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga habis.
Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
Sejukkan kuih dan boleh disajikan

#peringatan dari K.Nor dikemudian hari :
1. utk dua adunan, sukatan gula cuma 190gm
2. disebabkan adunan nampak agak pekat K.Nor tambah 60ml minyak sayuran dlm adunan (bukan kata salah resipi tp berkemungkinan besar telur yg K.Nor guna dah lama sket kut)
3. letak adunan 3/4 penuh cup aje.