Isnin, 29 Mac 2010

ayam madu bijan

nie plak adalah projek yang sama gak.....aku nengok kat dapur k.hana...k.ummi...n Gert...cam sedap jer....so aku jamula mereka ngan ie...aku ske sangat ayam madu bijan nie..memang sedap sangat2....kena plak ngn tekak aku tuuuu......hihihihihi.....meh layan resepi nie ek..k.hana....


Bahan-bahan
3 keping dada@peha ayam boneless/1/2 ekor ayam potong kecil
*1 sudu makan kicap cair - xder guna kicap biase jer..hihihi
*1 sudu makan cuka
*1/2 sudu makan minyak bijan
*1 sudu kecil gula
*garam dan lada sulah
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras@tepung jagung

Utk Sos
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing2
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
1/4 cawan air
bijan sangai - utk tabur

Cara-cara
Gaul ayam dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung@beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
Masukkan ayam dan gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.

1 ulasan:

NuRuL aInI bInTi RosLe berkata...

rindunyer nk wat ayam madu bijan nie...sedap sgt

Catat Ulasan