Optional : bleh makan dengan sambal kicap..bleh nengok kat sini n sini k


Bahan-bahan :
500g tulang lembu
1 sup bunjut adabi
1 sup bunjut adabi
2 biji b.putih
3 biji b.merah
1 inci halia
1 paket rempah sup adabi
Daun bawang / daun sup
Garam/perasa
Bawang goreng
Air untuk merebus
Minyak untuk menumis
Cara-cara
- Rebus dulu tulang dengan sup bunjut samapi empuk daging (nurul rebus 2jam jer)
- Mayang bawang merah, putih dan halia.
- Panaskan minyak tumis bahan yang dimayang sehingga layu/kuning sikit
(jangan hangus dah ar)
- Bancuh rempah sup adabi dengan sedikit air kemudian masukkan kedalam kuali kacau sehingga rempah nampak masak/garing
- Masukkan bahan yang ditumis kedalam tulang yang direbus
- Masukan garam/perasa...Renehkan sekejap dan siap....
- Taburkan daun sup & bawang n bawang goreng...
0 ulasan:
Catat Ulasan