Jumaat, 19 Mac 2010

piZza Lagi

Yess semalam aku wat pizza lagi..2pon coz nakp umah kakak ipar aku.....biasela...xkan nkp ngan tangan kosongkan...n kebetulan cuti skool sumer anak2 kak ipar aku ada dengan itu aku pon watla pizza untuk makan beramai2...hihihi...kali nie xwat cam resepi sebelum nie....wat ikut resepi dari hana n mat gebu untuk doh.....untuk sos pizza plak nurul ikut kat sini coz ownernyer k.ina KL slalu wat macam besh n biler try memang betulla sedapppppp... xtipu beb....hubby aku pon time bakar berlari datang ke dapur tanya dah siap belum...cam kanak2 la plak...n dier bagitau yang ni lagi sedap dari before...memangla..see the leg laa...wakakkakaa.....xpe korang nengok resepi doh n sos dier k.... k.hana, mat gebu n k.ina KL mintak ijin 'cnp' kat cni ek..senang nak wat rujukan pasni....thanks.....


nyum...lihatla topping udang........lapar-lapar



pizza topping udang @ seafood...nym..nyum...



nie pic topping dari dekat....pizza mashroom

mewahkan topping pizza aku nie...hihihihi


DOH
Bahan-bahan
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering - bubuh mixed herbs

UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.


BAHAN SOS UNTUK TOPPING
250gm daging ayam
1 biji tomato (kisar halus)
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
2 biji bawang putih-(potong dadu)
5 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili -xletak
2 sudu makan pes tomato
1 /2 sudu teh mixed herb
1/2 sudu teh pizza herb -xletak
garam secukup rasa
sedikit minyak zaiton

Cara-cara
1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang putih dan bawang besar.
2. Masukkan tomato yang telah dikisar dan juga daging ayam.
3. Biarkan seketika sehingga daging ayam masak dan berair.
4. Masukkan pes tomato, sos tomato, sos cili, mixed herb, pizza herb dan garam.
5. Biarkan sos pekat sedikit..rasa dulu ..(ikut tekak masing-masing) dan barulah di tutup api. Sejukkan.

4 ulasan:

LOVEisCHENTA berkata...

Wahhh..mantappp--kalah Piza Hut ni---ni aku tak paham ni..
* Teh PIzza Herb
* Oregano
* Lemak sayur..

mana nak dpt????? c

NuRuL aInI bInTi RosLe berkata...

huhuhuhu...mnder....
teh pizza herb aku xletak terlupa nk bgtau....aku just letak mixed herbs jer....
oregano 2 ada jual kat pasaraya....mesti ada....
lemak sayur vegetable oil...sumer der jual kat pasaraya la yati....kompem ada....

LOVEisCHENTA berkata...

ohhh..gituww..
nnti aku try tp sekrg tk boleh sbb mak aku suka kacau..dia suh ikut resepi dia pulak.. huhuhu

NuRuL aInI bInTi RosLe berkata...

hahahha...xpele..ko watla projek ngn adik2 ko ker..msti syonok...ala mak ko ubh sikit2 pon xpele...asl jd sudahhh

Catat Ulasan