Khamis, 1 April 2010

Bahulu Batik Mekar Kukus

nama xhengat...tapi bila aku wat xmekar2 r...geram tol..seghuper cam k.hana nyer...mekar tepi cam kerang jer...ngeeee....xpuas ati tol....nengok k.fida n k.nor cantik jer....xbleh jadi kene wat lagi sampai mekar cam nama dier...waut ever memang sedap lembut n makan pon xhengat dunia...hubby balik keje terus amik makan..beria2 plak makan...hihihii...meh nengok resepi dier k...k.fida cNp ek kat cni..senang nk refer pasni....



Bahulu Batik Mekar Kukus by K.Fida MyR

125 g tepung gandum*
1 sk baking powder* (*ayak bersama)
115 g gula halus -kurang pada 100g jer coz manis sangat
1/2 sk penuh ovallete
4 1/4 sb susu cair
1 biji telur - A
1/2 sk esen vanilla
1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)

Cara-cara
Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga habis.
Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
Sejukkan kuih dan boleh disajikan

#peringatan dari K.Nor dikemudian hari :
1. utk dua adunan, sukatan gula cuma 190gm
2. disebabkan adunan nampak agak pekat K.Nor tambah 60ml minyak sayuran dlm adunan (bukan kata salah resipi tp berkemungkinan besar telur yg K.Nor guna dah lama sket kut)
3. letak adunan 3/4 penuh cup aje.

0 ulasan:

Catat Ulasan