
Bahan-bahan
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek
220 gm gula halus- hana kurangkan
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder- hana buh dua je
1 sudu kecil ovallete
Inti Kelapa
kelapa parut
gula merah
1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
2 helai daun pandan-pintal
Cara-cara
-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
-Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
-bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
-masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
-Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.Masukkan inti kelapa.
-Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
-Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
Utk Inti Kelapa: Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Notes2: Acuan yg biasa i guna ialah acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.
2 ulasan:
hantar kat aku sikit bila dah wat..teringin nk rasa..hahahahah
ko nak rs...mslahnyer dhy abes...wakakakakakakaka
Catat Ulasan