Rabu, 21 April 2010

Apam Comel

nie projek semalam...xtahan nengok apam kat dapur k.hana 2....dah la colourful...mengancam tol...wat semangat untuk try resepinyer...before niewat bahulu k.fida myresepi..tapi xnak mekar 2 cam k.nor..geram tol....n now dapat resepi cam lebey kurang jer ngan apam nie...so aku try la..coz bubuh inti kelapa kat dalam apam 2....memang sedap sangat..tapi aku wat 1 kaler jer...malas nak wat manyak2 kaler cam k.hana 2...hihihihihihi...sebabnyer aku xchat...resepi asal dapat dari sini tapi skodeng kat dapur k.hana....nurul cnp kat sini ok..wat rujukan masa akan datang...



Bahan-bahan
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek
220 gm gula halus- hana kurangkan
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder- hana buh dua je
1 sudu kecil ovallete

Inti Kelapa
kelapa parut
gula merah
1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
2 helai daun pandan-pintal


Cara-cara
-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
-Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
-bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
-masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
-Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.Masukkan inti kelapa.
-Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
-Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
Utk Inti Kelapa: Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.


Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
Notes2: Acuan yg biasa i guna ialah acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.

2 ulasan:

Hafiz Yusof berkata...

hantar kat aku sikit bila dah wat..teringin nk rasa..hahahahah

NuRuL -uYuL- berkata...

ko nak rs...mslahnyer dhy abes...wakakakakakakaka

Catat Ulasan