Selasa, 19 Oktober 2010

Acar Darat & Dalca Daging

Nie plak resepi untuk makan ngan nasi jagung aku wat ari2...huhuhuhu... nengok resepi kat sini...untuk ayam masak merah aku ikut resepi nie...bagi resepi dalca daging n acar darat aku cilok resepi nie dari "makwe" (panggilan nenek untuk orang melaka)...hehehehe....berbaloi gakla.coz memang selama ni "makwe" masak memang besh..lagi2 asam pedas..fuhhhh..meleleh air liur aku nie...chit...asam pedas entry laen kali ek....dah jom nengok resepi asli dr "makwe" aku sendiri...



Acar Darat / Acar Rampai
Bahan-bahan
1 biji timun
1/2 batang lobak merah
1 biji cili merah - hiris nipis
1/2 labu bawang besar - hiris nipis
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
1 sudu besar air masak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan - goreng tanpa myk dulu

Cara-cara
- hiris panjang2 timun dan lobak merah. Ketepikan
- satukan gula, cuka, air masak dan garam. Sebatikan
- masukkan timun, lobak merah, bawang dan cili. Gaul rata.
- kemudian taburkan bijan gaul rata...siappp

Dalca Daging
Bahan-bahan
300 grm daging lembu batang pinang
3 cawan santan pekat
1 biji terung bulat
2 biji ubi kentang
1 biji carrot
5 tangkai kacang panjang
100 grm kacang dal - direbus sehingga empuk & ditos

Bahan-bahan Tumisan
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
3cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 paket serbuk kari daging
garam

Cara-cara
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua kulit bawang dan halia kemudian dimayang halus . Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai .

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan , daging , ubi kentang dan biarkan semuanya masak menjadi empuk . Masukkan kacang dal , terung , carrot, kacang panjang serta garam secukup rasa dan kacau sekejap kari ini . Bila semua sayur dah empuk boleh la ditutup api dapur .

0 ulasan:

Catat Ulasan