
Bahan-bahan
2 kg beras basmati - kalau pakai basmati, ukuran air – 1:1, maknanya 1 pot beras, letak pot air
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
2 helai daun pandan
½ tin susu cair
* Air, ikut sukatan beras
1 cawan jagung fresh atau jagung frozen
Sedikit gula dan garam secukup rasa
Bahan penumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang besar, hiris
Bahan kisar
2 cm halia
5 ulas bawang putih
2 bji bawang besar
Cara-cara
- Panaskan minyak sapi dan marjerin dan masukkan daun pandan. Masukkan bahan penumis, kacau sekejap sehingga bawang hiris layu dan masukkan bahan kisar.
- Masukkan susu cair, biarkan sebentar baru masukkan air, gula dan garam secukup rasa. Tutup periuk, biarkan mendidih.
- Bila sudah mendidih, masukkan beras dan kacau rata.
- Bila dah naik wap, masukkan jagung dan kecilkan api. Kacau nasi sekali lagi.
- Tutup periuk, kecilkan api. Biarkan nasi masak.
0 ulasan:
Catat Ulasan