Khamis, 30 Jun 2011

Kueh Tiaw Kung Fu

Hai semua ... Per khabar ??? Dah sarapan ker ??? Arini aku still lagi puasa ganti hehehehe ... banyak ari ok ... takut tak sempat abes ganti pose dah tiba bulan pose ... camner 2 ??? so kene la ganti puase dulu ... ok semalam aku berbuka ngan kueh tiaw kung fu jer ... malas nak masak nasi ... wat menu yang simple2 jer tapi kenyang ... alhamdulillah semalam wat n makan ngan mR.huBby .. Licin ... sedap sangat ... Jom layan


Kueh Tiaw Kung Fu
Bahan
Kueh Tiaw
2 biji telur
serbuk lada hitam & lada putih
11/2 sb tepung jagung - bancuh dgn air
mix seafood
sayur - lobak merah, kobis bunga, baby corn & dll
2 biji bawang putih
cili padi secukupnya
sos tiram


Cara
1. pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas.
2. masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas.
3. tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak. ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis... mcm cara nk goreng telur dadar, balikkan supaya kedua-dua belah masak. Angkat setelah masak.
Untuk kuah :-
1. tumis bawang putih hingga sedikit perang. kemudian masukkan seafood mix.
2. tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
3. masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, sos ikan dan sayur-sayuran.
4. biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air). Siap.

0 ulasan:

Catat Ulasan