Rabu, 1 Jun 2011

Ikan Tongkol Masak Kicap

Ikan tongkol ???? yup paberet dalam umah aku nie ... leh dikatakan selalu sangat beli .. coz ske wat singgang / goreng berempah / masak kicap ... sedap sangat2 ... lagi2 mR.huBby part kepala memang jadi paberet dier ... hiihihihihi ... meh nengok resepi k ...



Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol (yang sederhana)
2 ulas bawang putih - pecahkan
1 biji bawang besar - hiris
1 inci halia - hiris halus
1 inci lengkuas - ketuk
5 batang cili padi
1 sb cili blend
1 biji tomato - potong 4
1 sb kicap pekat 
1 mangkuk air asam jawa
garam/perasa

Cara-cara
- panaskan minyak goreng ikan tongkol. ketepikan
- keluarkan sedikit minyak mengoreng ikan tadi. tumis bawang putih/bawang besar/halia/cili padi/lengkuas sehingga naik baru .
- masukkan cili blend tumis pecah minyak. 
- masukkan air asam/kicap pekat/tomato/garam/perasa ...
- kemudian masukkan ikan yang telah digoreng gaul sebati dengan kuah .. siap & hidang

0 ulasan:

Catat Ulasan