Khamis, 26 Mei 2011

Harga Minyak X Naik !!!!!

ehsan from mR.google


Alhamdulillah ... pagi tadi on the way nak pergi keje dok dengar radio HotFM ... memang pendengar setia setiap hari ok ... ketawa mendengar celoteh FBI, Wak AG & Fafau pagi2 ... takla terasa sangat ngan keadaan jem nakp kerja 2 ... berbalik plak FBI dok umumkan yang minyak Ron 95 / Diesel tak naik!!!!!!!!!! ... syukur sesangat ... baru malam tadi dok berbual ngan mR.huBby pasal isu minyak ... hehehehehe ... politik dirumah sendiri ..wakakakaka ... so pagi nie dapat berita camni alhamdulillah ...

yang nie aku amik dalam petikan mStar Online ... copy n paste untuk rujukan korang ..ehehehehe

PUTRAJAYA: Kerajaan mengekalkan harga petrol RON95, diesel dan gas petroleum cecair (LPG), kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Katanya, Kabinet memutuskan untuk tidak menaikkan harga petrol RON95, diesel dan LPG buat masa ini setelah rasionalisasi subsidi dibincangkan dengan mendalam dan teliti dalam mesyuarat mingguan Kabinet, Rabu.
"Keputusan ini dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat," katanya pada sidang akhbar di kementerian berkenaan di sini.
Ismail Sabri berkata, pada masa sama kerajaan akan meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga minyak dan gas di pasaran global.
Ditanya adakah Kabinet membincangkan tempoh masa harga berkenaan dikekalkan, Ismail Sabri berkata Kabinet tidak membincangkan tentang jangkamasa.
Harga petrol RON95 kini ialah RM1.90 seliter dan diesel RM1.80 seliter. Harga LPG ialah RM1.90 sekilogram.
Kali terakhir harga RON95, diesel dan LPG diselaraskan ialah pada Disember tahun lepas.
Ismail berkata pengekalan harga ketiga-tiga bahan api ini mengakibatkan kerajaan menanggung subsidi sebanyak RM18 bilion setakat ini.
Tahun lalu kerajaan menanggung kira-kira RM8.15 bilion subsidi bagi bahan api yang sama.

0 ulasan:

Catat Komen