Rabu, 25 Mei 2011

Asam Pedas Ikan

Salam pagi ... korang2 sumer ngah wakper ek ??? hope ari ni akan membawak kebahagian pada korang k .. insyaallah .. dah lama dah aku xwat asam pedas ikan (kat umah akula .. kalu balik umah mak aku memamg jadi menu wajib ko) ... yele pas bersalin xberani sangat nak makan pedas2 ... coz aku still BF kat baby sarah ...
so aku penah gak dok berjanji ngan my BFF Rafidah nak wat asam pedas .. so skunk nie dah tertunaila janji ku pada mu cewahhhhh!!!!! ehehehehehe



Bahan-bahan
4 ekor ikan selar - xkisahla nak guna ikan per pon
5 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1 batang serai
4 sb cili blend 
daun kesum
terung / bendi
air asam secukupnya
garam / perasa

Cara-cara
- tumbuk bahan yang bertanda * dan ketuk serai . ketepikan 
- panaskan minyak tumis bahan yang bertanda * & serai ... kemudian masukkan cili blend tumis sehingga cili garing
- masukkan air asam, daun kesum & terung tunggu kuah mendidih. kemudian masukkan ikan
- rasa garam / perasa .. biarkan seketika & siap .. lehla hidang dengan nasi panas ...

0 ulasan:

Catat Komen