Rabu, 3 Februari 2010

Tempoyak Ikan Patin

Salam...
Nie entry untuk semalam tepi bleh la plak terlupa...hihihihi...sowwwyyyy...Dari opis lagi asyik dok terbayang nak makan gulai tempoyak ikan patin...terliur betul biler teringat...huhuhu...dah pas balik keje ajak hubby p cari barang untuk wat....dan ini hasilnyer....(terlupa nak snap pic so mintak ngan en.google tersayang)...

Resepi nie pon mintak ngan makcik yang dok kat Kuantan Pahang....Thanks Omok...MUahh


Bahan
1 ekor ikan patin
15 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
4 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
3 1/2 sudu tempoyak
1 keping asam keping

Cara
- Cili padi, daun kesum, kunyit hidup & tempoyak (Blander - bubuh air sedikit)
- masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama ngan ikan patin (gaulkan bagi sebati &
biarkan sekejap)
- bubuh daun kantan & air. Kacau
- Selepas mendidih masukkan garam, perasa & asam keping
- Biar seketika & siap

Optional
- Bleh bubuh terung / timun kalu skela...




0 ulasan:

Catat Ulasan