Jumaat, 22 Julai 2011

Kuih Lapis

Lamanyer aku x on9 .. bukan malas tapi kureng masuk dapur ..kikikiki .. dah asyik orang banjer makan jer ... camner nak masuk dapur masak ..peyut pon kenyang giler ... huhuhuhu .. nie ari2 nyer kuih okay ... dah lama basi .. kikikiki .. aku wat sebab teringin sangat nak makan ... (tapi makan pon bukan banyak ... selebeynyer macam biase diagih2kan kepada jiran terdekat ...:-) aku baekkkkk okay ).... 

resepi nie aku x amik dari mana2 ... resepi aku nengok mak a.k.a nenek aku wat kuih ... bukan untuk jual tapi untuk makan2 a.k.a minum2 ptgla kiranya ...ehehehehe. .... biasela aku nie dulu kecik2 duduk ngan nenek ..n aku plak nie rajin tolong nenek tuwun dapur n selalu nengok per yang dier wat (puji diri sendiri ;p) ... alhamdulillah ..dapatla gak banyak ilmu tentang masak memasak aku tau .. untuk keluarga makan ..(xla asyik makan kedai jer ..hihihihihi...kopak mR.huBby)



Bahan-bahan: (guna loyang 8inci)

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
5 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
sedikit pewarna merah dan esen ros
1/4 sudu teh garam

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus.
2. Dalam satu mangkuk besar, campurkan tepung gandum, tepung beras, gula pasir dan santan. Gaul sebati menggunakan whisk. Tapiskan ke dalam bekas lain agar adunan sebati.
3. Bahagikan kepada 2 bekas.1 putih 1 merah
4. Letakkan garam di dalam adunan putih dan esen ros di dalam adunan merah.
5. Letakkan loyang di dalam pengukus. Tuangkan satu cawan adunan berwarna merah dan kukus selama 7-10 minit. Ulang proses hingga lapisan terakhir berwarna merah.
6. Setelah siap, keluarkan daripada pengukus dan sejukkan.
7. Potong dan hidangkan.



0 ulasan:

Catat Ulasan