selepas lama bercuti dari makan sedap2 , so skunk nie pantang dah abes leh la idangkan makanan2 yang besh2 semula .. hihihihi .. ni projek pas pantang nak sangat makan char kueh tiaw .. cam mengidam2 gitu .. walaupon baby dah kuar .. aku amik resepi nie kat fb Maiza .. memang sedap n sedap sangat .. mR.huBby siap request leh wat lagi x .. leh tapi bukan minggu nie next week plak kalu tiap2 minggu .. naek muak la plak .. bio lelama sikit bagi kick cam orang ngidam .. hahahahaha ..
resepi nie untuk 1 orang makan .. kalu nak makan ramai2 ko gandakan sendiri k ..
Bahan-bahan
Segengam Kueh Tiaw
3 ekor udang
kerang
1 biji telur
1 sb cili kisar
1 sb kicap pekat
1 cawan air
1 biji bawang putih - ketuk
tauge / daun kucai
Cara-cara
- bancuh kicap dengan air. ketepikan
- panaskan minyak tumis bawang putih & udang
- kemudian masukkan cili. tumis sehingga masak
- masukkan kuetiew segenggam kacau sampai sebati dengan cili kemudian masukkan taugeh & daun kucai.
- kacau, kemudian masukkan kicap yg dibancuh air tadi.masukkan kerang biar kuah mendidih dan
- kacau, kemudian masukkan kicap yg dibancuh air tadi.masukkan kerang biar kuah mendidih dan
- pecahkan telur dlm kuali & terus tutup api..(kacau buat 2 pusingan sahaja jgn terlebih kacau nanti kuah jadi kering)
2 ulasan:
Salam ziarah,
wah tengok aje char kuey teow hati akak dah dak dup dak dup....hmmmm sungguh sedap ni...febret akak.
thanks for resipi. buat pagi tadi! saya suka. tp yg kurang kick bile udang n telur xde. daun kucai tu mmg xsuke. very delicious, xsempat amek gambo dah abes masuk dlm perut...
Catat Ulasan