Selasa, 16 Ogos 2011

Popia Sayur -Battery low.......

Assalamualaikum ... alhamdulillah dapat gak Pn Nurul nie bersiaran semula dalam blogger nie yang kejap timbul kejap tenggelam ... knaper jadi cam2 ????? hahahahhaa ... biasela bulan pose nie my Batt low jer ... dah charge banyak kali pon still low ... wakakakakkaa ... keje nak menaip 2 jadi pemalas betul ... jangan hinggat untuk blogger jer k ... untuk wat kuih raya pon adehhhhhh .. niat je lebey .. biler time nak wat 2 punah semuanya ... jadi pemalas tahap gaban okay ... dahla malas nkngomel panjang2 .. yele bulan pose kan ... ehehehehehe

sosnya xsempat nak amik ..coz siap goreng terus berbuka ... wawawawawawawa


Bahan-bahan
1 paket kulit popia kecil
1 biji bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 batang lobak merah (dipotong kecil)
2 genggam taugeh
2 biji tauhu putih (digoreng dan dipotong kecil-kecil)
1/2 kiub ayam
Sedikit garam & gula
Tepung gandum (untuk melekatkan kulit popia)

Untuk sos (*) 10 batang Cili merah 
* 2 ulas bawang putih
* Sedikit cuka makan
* Sedikit garam dan 1 sudu gula

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
  2. Masukkan sedikit air, lobak merah dan kiub ayam yang dihancurkan ke dalam kuali. Goreng sebentar sehingga lobak menjadi lembut
  3. Masukkan tauhu dan taugeh.
  4. Masukkan juga sedikit garam & gula secukup rasa. Gaul sebentar dan mulalah merasa.
  5. Gaul sehingga kuahnya agak kering dan bolehla diangkat untuk disejukkan sebelum dijadikan inti.
  6. Setelah agak sejuk sedikit, cedukkan lebih kurang satu sudu inti dan diletakkan di tengah-tengah popia.Bungkus popia dan gunakan tepung @ putih telur untuk melekatkannya dan supaya intinya tidak keluar ketika digoreng.
  7. Popia sudah sedia untuk digoreng. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuning-kuningan.
  8. Penyediaan sos. Kisarkan cili merah dan bawang putih.
  9. Panaskan periuk dan masak cili kisar yang telah dikisar tadi di atas api yang perlahan
  10. Masukkan sedikit gula & garam secukup rasa. Tambahkan air untuk mencairkan sos dan cuka untuk menambah rasa masam. Mulalah merasa. Siap!





Isnin, 8 Ogos 2011

Nasi Goreng Udang

nasi goreng pertama dalam bulan ramadhan nie ... eheheheh ..nie pon request oleh mR.huBby ..nak makan nasi goreng udang .... huhuhuhuhuhu .. so watkan la ... yele utuk hubby tersayang mana bleh xwat ... :)
resepi yang simple tapi sedap .... tryla ...kelainan di dalambulan ramadhan ....pas2 makan plak ngan ayam masak kentang & cendawan ... memang makan xhengat okay !!!!!



Bahan-bahan
3 mangkuk nasi sejuk
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris halus
1 mangkuk udang - sederhana
1 biji telur
15 biji cili padi - pecahkan
sawi
kobis
1sb sos tiram
1st maggi seasoning
garam/perasa


Cara-Cara
- panaskan minyak tumis bahan bahan yang dihiris sehingga hampir layu. kemudian masukkan cili padi
- pecahkan telur kacau seketika . telur dh masak masukkan udang, garam, perasa, sos tiram & maggi seasoning
- masukkan sayur & nasi kacau sehingga rata dan siap!!!!

Ayam MAsak Kentang & Cendawan ... MArbelessss..

Assalamualaikum ... alhamdulillah dapat gak mengupdate blog arini ... banyak entry masak2 n try n error tertangguh ... nanti daku akan cyba mengupdatekan k ... :)

ari2 dok nengok2 resepi kuih raya (biasela time nie mmg nak wat kuih raya jer ) n maen dok klik2 kat senarai resepi jumpa resepi ...cam besh jer ... makanan ala2 chinese style ... i likeeeeeee .... walahhhhh ..sedap okay ..xtipu sikit pon ... abesh tau makan .. mR.huBby pon cakap sedap ... ehehehehehe ..kembang jap idung nieee... ;P .... nak resepi leh klik sini k ... tapi akan ku salin gak resepi untuk reference daku sendiri ...

Bahan-bahan
  • 500gm ayam, dipotong
  • 3 biji kentang yg besar, dibuang kulit dan potong 6 setiap satu
  • 4 kuntum cendawan kering (saiz besar), direndam dan dihiris tebal-tebal
  • 1 sudu kecil tepung jagung/ubi, digaul dgn cendawan
  • 3 ulas bawang putih, dihiris
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 sudu besar sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • 2-3 cawan air
  • 2 tangkai dau ketumbar (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga harum. Masukkan ayam dan goreng sehingga permukaan ayam jadi kering.
  2. Masukkan cendawan dan kacau untuk 1-2 minit. Masukkan kicap pekat dan sos tiram. Kacau sehingga sos jadi kering, jgn sampai hanggus.
  3. Masukkan air, biar didih dulu baru masukkan kentang. Masak selama 10 minit dgn api kecil.
  4. Masukkan garam secukupya dan masak sehingga kentang jadi empuk. Dihidangkan bersama daun ketumbar.
  5. Tips: Cendawan disalut dgn tepung jagung/ubi supaya dia tidak menyerap terlalu banyak garam. Keringkan sos sebelum tambah air akan mengharumkan lagi kuah dia nanti. 

Rabu, 3 Ogos 2011

Nasi Lemak Sambal Sotong ...

Assalamualaikum darlings sekalian .. lamanyer nurul senyap ...adeh ... bukan apa mood nak berblogging kurengla ... xtau napa ... nak snap pic pon jd malesssssss adeh ... niela kalu penyakit M dah mula menguasai dirikan ... sebenarnya ni entry yang dah lama tertangguh ... ehehehehehe ...  xmola citer banyak2 ..al-maklumla bulan pose nie ... jom layan k ...

Resepi nie nurul main campak2 jer ..xder sukatan yang betul2 pon ... tapi alhamdulillah hubby suka sangat ngan nasi lemak nurul masak ... katanya wangi jer ... membuka selera ... (ehehehehehehe ...kembang hidung jap) :) .... kalu nak resepi sambal sotong klik sini n sini ...untuk resepi ayam berempah plak klik sini okay ...

amnyer kecik jer ...hihihihihihihihi ..
Bahan-bahan
2cawan beras
1 biji kelapa - ambil santan
1 inci halia - hiris
1 batang serai - ketuk
1 helai daun pandan - simpul
garam

Cara-cara
- basuh bersih beras dan toskan
- kemudian masukkan semua bahan dalam rice cooker masak seperti masak nasi biasa ....

Bolehla di hidangkan dengan telur mata kerbau , ikan bilis & kacang goreng, sambal sotong (x kisah sambal per pon), timun n ayam goreng (optional)

sorryla kualiti pic xmemuaskan sikit ..guna handphone jer .... :)