sosnya xsempat nak amik ..coz siap goreng terus berbuka ... wawawawawawawa |
Bahan-bahan
1 paket kulit popia kecil
1 biji bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 batang lobak merah (dipotong kecil)
2 genggam taugeh
2 biji tauhu putih (digoreng dan dipotong kecil-kecil)
1/2 kiub ayam
Sedikit garam & gula
Tepung gandum (untuk melekatkan kulit popia)
Untuk sos (*) 10 batang Cili merah
* 2 ulas bawang putih
* Sedikit cuka makan
* Sedikit garam dan 1 sudu gula
Cara-cara
- Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
- Masukkan sedikit air, lobak merah dan kiub ayam yang dihancurkan ke dalam kuali. Goreng sebentar sehingga lobak menjadi lembut
- Masukkan tauhu dan taugeh.
- Masukkan juga sedikit garam & gula secukup rasa. Gaul sebentar dan mulalah merasa.
- Gaul sehingga kuahnya agak kering dan bolehla diangkat untuk disejukkan sebelum dijadikan inti.
- Setelah agak sejuk sedikit, cedukkan lebih kurang satu sudu inti dan diletakkan di tengah-tengah popia.Bungkus popia dan gunakan tepung @ putih telur untuk melekatkannya dan supaya intinya tidak keluar ketika digoreng.
- Popia sudah sedia untuk digoreng. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuning-kuningan.
- Penyediaan sos. Kisarkan cili merah dan bawang putih.
- Panaskan periuk dan masak cili kisar yang telah dikisar tadi di atas api yang perlahan
- Masukkan sedikit gula & garam secukup rasa. Tambahkan air untuk mencairkan sos dan cuka untuk menambah rasa masam. Mulalah merasa. Siap!
0 ulasan:
Catat Ulasan