Isnin, 31 Oktober 2011

Nasi Arab Berempah


Tiba2 terasa seperti berada di tanah arab la plak ..kekekeke... biasela ... makan nasi arab kenela membayangkan diri di tanah arab ....baru feel makan 2 terasa ... hahahahaha ... resepi ni nurul amik dari dalam myresepi ... memamg sedap ... nurul wat kuah dalca n acar timun ... memang kene n sedap ... alhamdulillah kenyang yang amat ...nak wat ???? nak resepi ???? lehhhh ... ngk kat bawah nie nurul dah salin untuk kegunaan sendiri (almaklumla banyak sangat resepi xigt nnti) ... kalu nk ngk resepi asal kat sini k ... thanks myresepi ...



Bahan-bahan
6 ketul ayam
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 kuntuk bunga cengkih**
3 kuntum bunga lawang**
1 batang kulit kayu manis**
1 kiub ayam**
½ sk jintan manis**
½ sk jintan putih**
½ sk lada hitam**
3 cawan beras basmathi
5 cawan air**
2 sb minyak sapi
½ biji bawang besar – dimayang
½ cawan sos tomato
2sb rempah kurma**
garam/gula secukupnya



Cara-cara
-         Bawang merah, putih, halia tumbuk kasar. ketepikan
-         Masukkan bahan yang telah ditumbuk kasar, bahan yang bertanda ** & ayam kedalam periuk. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak
-         Beras di basuh dan direndam selama 20minit kemudian toskan airnya.
-         Apabila sup sudah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan rempah kasar dan bawang yang terdapat dalam sup tadi kisar halus dengan 1 cawan sup
-         Panaskan minyak sapi, masukkan bawang yang di mayang masak sehingga layu.
-         Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar. Tumis sebentar dan masukkan 3 cawan sup dan sos tomato. Masukkan garam/gula secukupnya. Biarkan sehingga mendidih
-         Masukkan beras ke dalam periuk nasi diselang2kan dengan ayam. Kemudian masukkan bahan yang kuah tadi. Masak sehingga nasi masak. Siap

p/s: nasi arab berempah nie leh di hidangkan dengan acar timun dan dalca ... leh uga makan cam2 sahaja ....


0 ulasan:

Catat Ulasan