Isnin, 8 Ogos 2011

Ayam MAsak Kentang & Cendawan ... MArbelessss..

Assalamualaikum ... alhamdulillah dapat gak mengupdate blog arini ... banyak entry masak2 n try n error tertangguh ... nanti daku akan cyba mengupdatekan k ... :)

ari2 dok nengok2 resepi kuih raya (biasela time nie mmg nak wat kuih raya jer ) n maen dok klik2 kat senarai resepi jumpa resepi ...cam besh jer ... makanan ala2 chinese style ... i likeeeeeee .... walahhhhh ..sedap okay ..xtipu sikit pon ... abesh tau makan .. mR.huBby pon cakap sedap ... ehehehehehe ..kembang jap idung nieee... ;P .... nak resepi leh klik sini k ... tapi akan ku salin gak resepi untuk reference daku sendiri ...

Bahan-bahan
  • 500gm ayam, dipotong
  • 3 biji kentang yg besar, dibuang kulit dan potong 6 setiap satu
  • 4 kuntum cendawan kering (saiz besar), direndam dan dihiris tebal-tebal
  • 1 sudu kecil tepung jagung/ubi, digaul dgn cendawan
  • 3 ulas bawang putih, dihiris
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 sudu besar sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • 2-3 cawan air
  • 2 tangkai dau ketumbar (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga harum. Masukkan ayam dan goreng sehingga permukaan ayam jadi kering.
  2. Masukkan cendawan dan kacau untuk 1-2 minit. Masukkan kicap pekat dan sos tiram. Kacau sehingga sos jadi kering, jgn sampai hanggus.
  3. Masukkan air, biar didih dulu baru masukkan kentang. Masak selama 10 minit dgn api kecil.
  4. Masukkan garam secukupya dan masak sehingga kentang jadi empuk. Dihidangkan bersama daun ketumbar.
  5. Tips: Cendawan disalut dgn tepung jagung/ubi supaya dia tidak menyerap terlalu banyak garam. Keringkan sos sebelum tambah air akan mengharumkan lagi kuah dia nanti. 

2 ulasan:

Cik Asz Hana berkata...

fuh, mcm best jek ^^

NuRuL -uYuL- berkata...

as: mmg besh ok ..marblesss sgtttt

Catat Ulasan