Acar Darat / Acar Rampai
Bahan-bahan
1 biji timun
1/2 batang lobak merah
1 biji cili merah - hiris nipis
1/2 labu bawang besar - hiris nipis
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
1 sudu besar air masak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan - goreng tanpa myk dulu
1 sudu besar bijan - goreng tanpa myk dulu
Cara-cara
- hiris panjang2 timun dan lobak merah. Ketepikan- satukan gula, cuka, air masak dan garam. Sebatikan
- masukkan timun, lobak merah, bawang dan cili. Gaul rata.
- kemudian taburkan bijan gaul rata...siappp
Dalca Daging
Bahan-bahan
300 grm daging lembu batang pinang
3 cawan santan pekat
3 cawan santan pekat
1 biji terung bulat
2 biji ubi kentang
1 biji carrot
5 tangkai kacang panjang
5 tangkai kacang panjang
100 grm kacang dal - direbus sehingga empuk & ditos
Bahan-bahan Tumisan
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
3cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 paket serbuk kari daging
garam
2 ulas bawang putih
2cm halia
3cm kayu manis
3 biji bunga lawang
1 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 paket serbuk kari daging
garam
Cara-cara
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua kulit bawang dan halia kemudian dimayang halus . Bersihkan semua sayur dan di potong ikut saiz yang sesuai .
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.
Masukan semua santan , daging , ubi kentang dan biarkan semuanya masak menjadi empuk . Masukkan kacang dal , terung , carrot, kacang panjang serta garam secukup rasa dan kacau sekejap kari ini . Bila semua sayur dah empuk boleh la ditutup api dapur .
0 ulasan:
Catat Ulasan