kaler purple gitu....nyum..nyum...
Bahan-bahan
INTI
1 biji kelapa muda - ambil isi putih sahaja
200g gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan
1 helai daun limau purut (optional nak bg wangi)
KULIT
500g tepung pulut
200g tepung pulut hitam
air
1 biji kelapa -ambil pati santan dimasak sehingga pecah minyak
garam
daun pisang
Cara-cara
INTI
- campur kesemua bahan dan masak sehingga kering. ketepikan
KULIT
- masak pati santan dan sedikit garam sehingga pecah minyak. ketepikan
- campurkan tepung pulut dan pulut hitam
- masukkan sedikit demi sedikit air sehingga mendapat adunan yang lembut dan boleh dibentuk
- kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besar
- bentukkan adunan dan isikan inti tadi ditengah. kemudian bulat-bulatkan
- kemudian letak adunan tadi di atas daun pisang dan bubuh santan yang dimasak tadi.
- bungkus dengan elok. buat sehingga selesai kesemua adunan
- kukus adunan sehingga masak...siapppp
INTI
1 biji kelapa muda - ambil isi putih sahaja
200g gula merah
1 cawan air
1 helai daun pandan
1 helai daun limau purut (optional nak bg wangi)
KULIT
500g tepung pulut
200g tepung pulut hitam
air
1 biji kelapa -ambil pati santan dimasak sehingga pecah minyak
garam
daun pisang
Cara-cara
INTI
- campur kesemua bahan dan masak sehingga kering. ketepikan
KULIT
- masak pati santan dan sedikit garam sehingga pecah minyak. ketepikan
- campurkan tepung pulut dan pulut hitam
- masukkan sedikit demi sedikit air sehingga mendapat adunan yang lembut dan boleh dibentuk
- kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besar
- bentukkan adunan dan isikan inti tadi ditengah. kemudian bulat-bulatkan
- kemudian letak adunan tadi di atas daun pisang dan bubuh santan yang dimasak tadi.
- bungkus dengan elok. buat sehingga selesai kesemua adunan
- kukus adunan sehingga masak...siapppp
0 ulasan:
Catat Ulasan