Selasa, 19 Oktober 2010

Nasi Jagung

Nie plak menu yang tertangguh lama gile...aku dok perap dalam pc tanpa mengeluarkan resepinya kat dalam blog aku nie...hihihihi..bukan per xde masa laaa.. (pada hakikatnya aku pemalas..wakakakaka)...aku wat separuh dari resepi nie..memang kick tol...rasa puas yang amat sangat..kene plak ngan lauk ayam masak merah, acar darat dan dalca...fuhhhh.... jom nengok resepi...


Bahan-bahan

2 kg beras basmati - kalau pakai basmati, ukuran air – 1:1, maknanya 1 pot beras, letak pot air
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
2 helai daun pandan
½ tin susu cair
* Air, ikut sukatan beras
1 cawan jagung fresh atau jagung frozen
Sedikit gula dan garam secukup rasa

Bahan penumis
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang besar, hiris

Bahan kisar
2 cm halia
5 ulas bawang putih
2 bji bawang besar

Cara-cara
- Panaskan minyak sapi dan marjerin dan masukkan daun pandan. Masukkan bahan penumis, kacau sekejap sehingga bawang hiris layu dan masukkan bahan kisar.
- Masukkan susu cair, biarkan sebentar baru masukkan air, gula dan garam secukup rasa. Tutup periuk, biarkan mendidih.
- Bila sudah mendidih, masukkan beras dan kacau rata.
- Bila dah naik wap, masukkan jagung dan kecilkan api. Kacau nasi sekali lagi.
- Tutup periuk, kecilkan api. Biarkan nasi masak.

0 ulasan:

Catat Ulasan