Nie entry untuk semalam tepi bleh la plak terlupa...hihihihi...sowwwyyyy...Dari opis lagi asyik dok terbayang nak makan gulai tempoyak ikan patin...terliur betul biler teringat...huhuhu...dah pas balik keje ajak hubby p cari barang untuk wat....dan ini hasilnyer....(terlupa nak snap pic so mintak ngan en.google tersayang)...
Resepi nie pon mintak ngan makcik yang dok kat Kuantan Pahang....Thanks Omok...MUahh
Bahan
1 ekor ikan patin
15 tangkai cili padi
15 tangkai cili padi
2 cm kunyit hidup
4 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
3 1/2 sudu tempoyak
1 keping asam keping
Cara
- Cili padi, daun kesum, kunyit hidup & tempoyak (Blander - bubuh air sedikit)
- masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama ngan ikan patin (gaulkan bagi sebati &
biarkan sekejap)
- bubuh daun kantan & air. Kacau
- Selepas mendidih masukkan garam, perasa & asam keping
- Biar seketika & siap
Optional
- Bleh bubuh terung / timun kalu skela...
0 ulasan:
Catat Ulasan