Isnin, 8 Februari 2010

Dorayaki

Huhuu...Sebenarnyer aku wat nie minggu lepas lagi tapi disebabkan broadband aku tertinggal kat opis so x dapat ar aku nak wat n3 nie...hihihi..nie pon aku nengok kat blog hana...thanks k.hana....mintak izin c&p resepi ek....cuma inti dier jer xder coz mula2 nak bubuh blueberry tapi dah xpired date la plak so bubuh butter besh 2...


dorayaki yang doraemon ske makan




ada 2 biji jer...berebut ngan hubby (sebab sedap)

DORAYAKI

Bahan-bahan
100gm tepung kek atau tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
60gm gula halus- hana buh 50g jerk

2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti:1½ cawan kacang merah yg manis
Cara-cara
Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. *hana buh 2 sudu besar susu segar.
Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.

0 ulasan:

Catat Ulasan