Bahan-bahan
3 keping dada@peha ayam boneless/1/2 ekor ayam potong kecil
*1 sudu makan kicap cair - xder guna kicap biase jer..hihihi
*1 sudu makan cuka
*1/2 sudu makan minyak bijan
*1 sudu kecil gula
*garam dan lada sulah
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung beras@tepung jagung
Utk Sos
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing2
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
1/4 cawan air
bijan sangai - utk tabur
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2-3 sudu makan madu - terpulang manis masing2
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
1/4 cawan air
bijan sangai - utk tabur
Cara-cara
Gaul ayam dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung@beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
Masukkan ayam dan gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.
Gaul ayam dengan bahan bertanda *. Perap paling kurang sejam.
Panaskan minyak. Masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung@beras ke dalam perapan ayam. Gaul.
Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Utk membuat sos - Satukan semua bahan. Masak di atas kuali sehingga agak pekat.
Masukkan ayam dan gaul rata. Taburkan bijan dan sedia dihidang dengan nasik putih panas.
1 ulasan:
rindunyer nk wat ayam madu bijan nie...sedap sgt
Catat Ulasan