Khamis, 11 Mac 2010

Ayam Masak Merah Madu

Dah lamer sangat aku xwat n3 kat blog aku nie..sunyi sepi rasanyer....niela kalu mood malas melanda diri sampai masak pon malas...pe laa nk jadi ngan aku nie...hihihi...but now mood rajin dah datang...baguih2....so semalam aku pon memasak makanan yang aku rasa terlintas dalam pikiran aku nie....ayam masak merah madu..hihihihi...sebenarnyer resepi asal kat sini...aku sj jer ubah dengan bubuh madu..besh plak rasa dier...memang besh la...xrugi kalu cuba..try it...



Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit
## Bahan-bahan kisar ##
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu -xbubuh
1/2 cawan sos tomato
1 bg serai (ketuk)

1 sudu madu - resepi asal xder
## Bahan Hias ##
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya -xde stock


Cara-cara

1.Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak 2.Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato n madu. Tumis sehingga naik minyak.

3.Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.

4.Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

0 ulasan:

Catat Ulasan