Salam jumaat ... alhamdulillah dapat mengupdate blog
...ehehehhee ... kan umah nurul banyak stock tempoyak ..so rajinla diriku ini membuat
masakan berasaskan tempoyak ..hehehehe ...hari 2 p pasar nengok ikan talapia segar2
lagi .... berlendir 2 ... ikan fresh woooo ... tanpa berfikir panjang daku membelinya
..hahahhaah .. sampai umah cam biase bersih2 kan ikan .. dalam kepala memang dah
terbayang “Talapia Masak Lemak Tempoyak ” ..huhuhuhuhu wallah ..nyummy... memang
my paberet ok ... ehehehehe .... jom layan resepi k ...
Bahan-bahan :
2 ekor ikan talapi – kerat 2
3 sb tempoyak
1 inci kunyit hidup*
15 batang cili padi*
1 batang serai – ketuk/pecah2 kan
5 tangkai kacang panjang
santan dari 1 biji kelapa
garam/perasa
-
Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * . ketepikan
-
Masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam
periuk beserta serai & tempoyak
-
Masukkan santan (ikut nak banyak mana ... nurul ske kuah yang
pekat)
-
Baru buka api then kene selalu kacau xnak bagi
santan berketul2
-
Bila santan dah masak, masukkan ikan talapia
& kacang. Rasa garam/perasa.
-
Tunggu sehingga ikan masak then angkat ...
hidang dengan nasi panas n ulam2 ...
2 ulasan:
owhh..cedap nye, my fav ikan air tawar ni
yup tihara mmg sedap sangat2 .... ikan air tawar mmg xder bandingan nyer ehehhee
Catat Ulasan