Alhamdulillah akhirnya dapatla nurul mengupdate menu2 yang
tertunggak lamanya ... mana xnya broadband nie sikitnyer laju biler nak
mengupdate ... 2 yang senang sangat nak upload pic ... hahahahahah (paham2 sendirila ek ... terbalikkan ayat
...hahahaha ) ... ok menu nie nurul ubah dari menu sebelum nie kat sini dari k.diana.. ehehehe ..k diana swy derhaka kat resepi akak ... ehehehe ...lauk nie sedap sangat biler masak lama
n kuahnya pekat ... memang xpandang lauk laen coz satu nie jer dah kenyang n
cukup menyelerakan sangat makan ngan nasi panas (pada nurul n family) .... meh nengok resepi k ...
Bahan-bahan
4 biji bawang merah – hiris
2 biji bawang putih – hiris
½ inci halia - hiris
¼ bahagian ayam – dipotong
kecil2
4 keping cendawan shitake – rendam & potong 2
1 biji kentang – potong
wedges
½ batang lobak merah
2 tangkai kacang panjang
2 batang cili hijau – buang
biji & hiris panjang2
1 batang cili merah – buang biji & hiris panjang2
1 sb sos tiram
1 sb kicap
garam/perasa
1½ cawan air
Cara-cara
-
panaskan minyak tumis bawang merah, putih &
halia sehingga sedikit layu
-
kemudian masukkan ayam n masak sehingga separuh
masak dan masukkan 1½ cawan air. Biarkan
mendidih
-
kemudian masukkan kentang, lobak merah, kacang
panjang, cili hijau & cendawan shitake
-
Masukkan sos tiram, kicap garam/perasa. Biarkan seketika
sehingga kuah nampak pekat dengan api sederhana slow.
-
Bila ayam n sayur2 dah masak lehla angkat ...
memang sedap makan ngan nasi panas
0 ulasan:
Catat Ulasan