Selasa, 2 November 2010

Tempoyak Pucuk Ubi

Monink sumer2 sekali....huhuhuhu..pagi yag sejuk coz ujan tapi deh berenti..kesejukan still terasa lagi..huhuhuhu....ok arini aku nak masukkan n3 tentang masak2la...tapi aku dapat resepi nie dari AFC - Asia Food Channel Astro....resepi dari chef wan yang terkemuka 2.. senang n mudah sangat....so jom pe lagi tryla ek...hihihihihi.....



Bahan-bahan
1 cekak pucuk ubi - hiris
2 papan petai
6 batang cili padi
3 batang cili hijau
3 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit - hiris
4 sudu besar tempoyak -lagi banyak lagi sedap
2 sudu besar udang kering -rendam
1 genggam ikan bilis - rendam
garam/perasa
santan

Cara-cara
- blend kunyit hidup, cilipadi, cili hijau, udang kering & ikan bilis
- panaskan kuali masukkan bahan yang telah di blend
- masukkan santan, tempoyak. kacau seketika
- kemudian masukkan petai, pucuk ubi, daun kunyit, garam & perasa
- masak sehingga pekat. siappp

0 ulasan:

Catat Ulasan