niela rupe karipap aku hihihihihihi.....
Bahan-bahan
2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air
INTI
5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
gula - jika perlu
air
Cara-cara
1.Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2.Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan. 3.Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
3. bila inti dah sejuk blehla wat karipap...kemudian goreng then siap.....
0 ulasan:
Catat Ulasan