Jumaat, 14 Oktober 2011

Talapia Masak lemak Tempoyak


Salam jumaat ... alhamdulillah dapat mengupdate blog ...ehehehhee ... kan umah nurul banyak stock tempoyak ..so rajinla diriku ini membuat masakan berasaskan tempoyak ..hehehehe ...hari 2 p pasar nengok ikan talapia segar2 lagi .... berlendir 2 ... ikan fresh woooo ... tanpa berfikir panjang daku membelinya ..hahahhaah .. sampai umah cam biase bersih2 kan ikan .. dalam kepala memang dah terbayang “Talapia Masak Lemak Tempoyak ” ..huhuhuhuhu wallah ..nyummy... memang my paberet ok ... ehehehehe .... jom layan resepi k ...



Bahan-bahan :
2 ekor ikan talapi – kerat 2
3 sb tempoyak
1 inci kunyit hidup*
15 batang cili padi*
1 batang serai – ketuk/pecah2 kan
5 tangkai kacang panjang
santan dari 1 biji kelapa
garam/perasa

 Cara-cara :
-         Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * . ketepikan
-         Masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk beserta serai & tempoyak
-         Masukkan santan (ikut nak banyak mana ... nurul ske kuah yang pekat)
-         Baru buka api then kene selalu kacau xnak bagi santan berketul2
-         Bila santan dah masak, masukkan ikan talapia & kacang. Rasa garam/perasa.
-         Tunggu sehingga ikan masak then angkat ... hidang dengan nasi panas n ulam2 ... 



2 ulasan:

Tie HT berkata...

owhh..cedap nye, my fav ikan air tawar ni

NuRuL -uYuL- berkata...

yup tihara mmg sedap sangat2 .... ikan air tawar mmg xder bandingan nyer ehehhee

Catat Ulasan