Isnin, 31 Oktober 2011

Ayam Masak Kentang & Cendawan versi II


Alhamdulillah akhirnya dapatla nurul mengupdate menu2 yang tertunggak lamanya ... mana xnya broadband nie sikitnyer laju biler nak mengupdate ... 2 yang senang sangat nak upload pic ... hahahahahah (paham2 sendirila ek ... terbalikkan ayat ...hahahaha ) ... ok menu nie nurul ubah dari menu sebelum nie kat sini dari k.diana.. ehehehe ..k diana swy derhaka kat resepi akak ... ehehehe ...lauk nie sedap sangat biler masak lama n kuahnya pekat ... memang xpandang lauk laen coz satu nie jer dah kenyang n cukup menyelerakan sangat makan ngan nasi panas (pada nurul n family) .... meh nengok resepi k ...



Bahan-bahan

4 biji bawang merah – hiris
2 biji bawang putih – hiris
½ inci halia - hiris
¼ bahagian ayam – dipotong kecil2
4 keping cendawan shitake – rendam & potong 2
1 biji kentang – potong wedges
½  batang lobak merah
2 tangkai kacang panjang
2 batang cili hijau – buang biji & hiris panjang2
1 batang cili merah – buang biji & hiris panjang2
1 sb sos tiram
1 sb kicap
garam/perasa
1½  cawan air



Cara-cara
-         panaskan minyak tumis bawang merah, putih & halia sehingga sedikit layu
-         kemudian masukkan ayam n masak sehingga separuh masak dan masukkan 1½  cawan air. Biarkan mendidih
-         kemudian masukkan kentang, lobak merah, kacang panjang, cili hijau & cendawan shitake
-         Masukkan sos tiram, kicap garam/perasa. Biarkan seketika sehingga kuah nampak pekat dengan api sederhana slow.
-         Bila ayam n sayur2 dah masak lehla angkat ... memang sedap makan ngan nasi panas


0 ulasan:

Catat Ulasan